Rejsegilde for Brønshøj Vandtårn i 1930 med tale af Ib Lunding

Omtalt i Brønshøj Avis 31. maj 1930.
Billede
Brønshøj Vandtårn opført 1928
Fotograf
kbhbilleder.dk

Rejsegilde

Bliver Vandtaarnet en Skønhedsåbenbaring?

"Ligesom de danske Slotte og Herregaarde er blevet Skønhedsværdier for de Egne af Landet, hvor de er bygget, og ligesom Grundtvigskirkens Taarn bliver beundret af alle og er en Skønhed for det Kvarter, hvori det ligger, saaledes vil det nye Vandtaarn blive en Skønhedsaabenbaring for Brønshøj. Fra Ind- og Udland vil Teknikere og Kunstnere valfarte til Brønshøj for at se og beundre dette Kunstværk, og det næste Slægtsled vil sige: "Hvor var det kloge Mænd Brønshøj havde i 1930, siden det kunde lykkes dem at faa bygget dette smukke Taarn netop i den Bydel."

Saaledes sagde Arkitekt Lunding fra Stadarkitektens Kontor ved Vandtaarnets Rejsegilde i Onsdags.

Vi hører som bekendt til dem, der altid har haft og stadig har et helt andet syn på dette Taarn; men nu staar Taarnet færdigt, og det kan aldrig flyttes, - vi vil derfor nøjes med at tilføje: Gud give, at Arkitekt Lunding vil faa Ret.

Men tilbage til Rejsegildet, der foregik Kl. 2 i Onsdags. På Vandvæsenets Vegne bød Ingeniør Krohn velkommen og takkede for Taarnet, hvis Bygning havde været en Nødvendighed, om ikke Kvarteret herude skulde komme til at mangle Vand. i Brønshøj var Vandforbruget de sidste 5 Aar steget til 800.000 Kubikm. Vand aarlig, en Stigning, som ingen anden Bydel havde haft.

Det var hans Tro, at Stadsarkitekt Holsøe's Kontor gennem Arkitekt Lunding havde indskrevet sit Navn i Historien ved Bygning af dette Taarn, som vil vise sig smukt og seværdigt, naar det om 1 eller 2 Maaneder kunde tages i Brug; thi på Arkitekkunstens Omraade var dets konstruktion og Udseende virkeligt Fremskridt.

Med dette Taarns Bygning var der sket et nyt Fremstød for Københavns Kælenavn: "Byen med de skønne Taarne".

Efter disse Udtalelser blev der drukket et Glas Vin for en lykkelig Udvikling af Byen København, og dermed var i Grunden den lille, beskedne Højtidelighed forbi.

Til Taarnet, der nu er saa godt som færdigt, og som menes at kunne tages i Brug om et Par Maaneder, er der brugt 11,000 Sække Cement og 280,000 kg Jern; det ligger 70 Meter over Havet, er 35 Meter højt, 28 Meter i Diameter og kan rumme 3000 Kubikmeter Vand. I dets Midte fører en Snegletrappe med 183 Jerntrin op til Taget. Det har været ca. 2 Aar om at blive bygget og det har kostet mellem 600,000 og 700,000 Kr.

Pladsen omkring Taarnet vil blive istandsat og beplantet og der vil blive bygget et lille Hus ved dets Side, hvis Udseende vil falde i Traad med Taarnets.

Rejsegildet sluttede sjælden harmonisk, idet de fremmødte sammen med Arbjederne samledes i nogle Minutter i Ingeniørværkstedet, og her sang en af Smedesvendene "Der er et yndigt Land".

Det lød sjælden smukt og den unge Sanger høstede meget Ros for sin Ydelse til den lille Højtidelighed, som dermed var forbi".