Indvielsen af Brønshøj Vandtårn

Fra vandforsyning til kulturforsyning - Brønshøj Vandtårn blev indviet lørdag d. 2. februar 2019.

Fra vandforsyning til kulturforsyning

Video Url

Brønshøj Vandtårn blev indviet lørdag d. 2. februar 2019.

Det blev en åbning i arkitekturens, historiens og håndværkets tegn, da Københavns nye rum for kulturelle totaloplevelser blev indviet lørdag den 2. februar med åbningsceremoni, skattejagt, taler, reception, musik og senere på aftenen en jazzkoncert i anledning af festivalen Vinterjazz.

Med indvielsen af vandtårnet blev en milepæl føjet til Brønshøj Vandtårns lange historie, da den fredede bygning officielt blev indviet og taget i brug som både spillested og udstillingsrum. Den imponerende arkitektur, som er et af de tidligste funktionalistiske byggerier i Danmark lavet i jernbeton, fik dermed en ny funktion som kulturelt samlingssted både for Brønshøj og resten af København.

I forbindelse med indvielsen udtalte Kultur- og Fritidsborgmester Franciska Rosenkilde fra Alternativet (Å): ”Jeg synes, det er inspirerende, når det som her lykkes at puste nyt liv i gamle rammer. Jeg glæder mig til at se, hvordan vandtårnet kommer til at virke som samlingspunkt for kulturlivet.”

Det var arkitekten Ib Lunding, der især er kendt for sine ikoniske sporvogne, der tegnede vandtårnet, som blev opført i 1928-30 og åbningen var på mange måder en hyldest til hans arkitektoniske pionerarbejde og bygningens unikke rumklang.

Tidskapslen

Dagen blev indledt med en historisk skattejagt for børn med poster og aktiviteter fordelt rundt på grunden og til slut med et besøg i vandtårnet. Undervejs samlede børnene byggematerialer til en skat i form af en tidskapsel, som selvfølgelig blev støbt i beton. Den færdigstøbte tidskapsel blev indviet under en særskilt ceremoni onsdag den 29. maj 2019, hvor den blev placeret i gulvet i vandtårnet. Både under støbningen af tidskapslen og den senere ceremoni opførte Brønshøj Kirkes Pigekor under ledelse af Bente Kiil Toftegaard korværk "I Brønshøj står et vandtårn" skrevet af komponisterne Lil Lacy og Cæcilie Trier. 

Ideen med tidskapslen er, at i Brønshøj Vandtårn er det ikke bare lyden, der bliver hængende længe. Et udvalg af de events, som vandtårnet lægger rammer til, vil efterlade sig spor til eftertiden i form af dokumenter og optagelser både fysisk i tidskapslen inde i tårnets gulv og i et arkiv her på vandtårnets hjemmeside, som kan inspirere fremtidige kulturskabere i vandtårnet. 

Efterklangen

Den massive betonkonstruktion giver en eftertrykkelig efterklang. I forbindelse med renoveringen af vandtårnet op mod åbningen blev efterklangen undersøgt af Yann Coppier og studerende på lydlinjen ved Statens Scenekunstskole med hjælp fra akustiker Eddy Bøgh Brixen. Resultatet var overvældende: De dybeste toner klinger tårnet i op til 40 sekunder. Det vil naturligvis sætte nogle krav til kunstnerne og musikerne, som man vil kunne opleve fremover inde i vandtårnet. Kulturmedarbejder Rune Brink Hansen forklarede: ”Det gør tårnet til en utrolig aktiv musikalsk aktør, som stiller store krav til den lyd, der skabes i tårnet. Derfor vil vi primært præsentere værker skabt specifikt til tårnet, og kunstnere, der kan improvisere og spille sammen med tårnet.”

Jazzkoncerter

Det var derfor også nogle særlige musikere, der var inviteret til at give en koncert i anledning af årets Vinterjazz-festival: John Butcher og Rhodri Davies - begge kendte og respekterede på den internationale avantgardescene for utrættelige udforskninger af deres respektive instrumenter saxofonen og harpen.

De mere end 20 meter til loftet og den massive efterklang var ikke fremmed for især Butcher, som på albummet ”Resonant Spaces” netop havde udforsket ”resonerende rum”, herunder en militær brændstoftank, et gammelt mausoleum og en grotte ved havet. Med koncerten kom turen til Brønshøj Vandtårn, hvis akustik samme aften blev udforsket af danske Jaleh Negari, der havde komponeret et værk specielt til Vandtårnets klang.

Åbningen af Brønshøj Vandtårn blev gennemført med støtte fra Brønshøj-Husum Lokaludvalg.

Billede
Foto fra Brønshøjvej af indvielsen
Fotograf
Toftager Foto

Program

Vis alle

Aktiviteter, taler og musik

  • 13:30 Omvendt “skattejagt” for børn
  • 14:30 Taler og velkomst:
  • Rasmus Elleby,  Kultur N,
  • Ib Lundings tale fra 1930 v/ hans søn Ib Lunding 
  • Kirsten Møller, Brønshøj-Husum Lokaludvalg
  • Franciska Rosenkilde, Kultur- og Fritidsborgmester
  • 15:00 Åbningsceremoni og nedsænkning af tidskapsel, akkompagneret af Brønshøj Kirkes Pigekor v. Bente Kiil Toftegaard i samarbejde med Komponist Lil Lacy og Cæcilie Trier
  • 16:00 Reception i tårnet
  • 20:00 Særskilt Vinterjazzkoncert: John Butcher & Rhodri Davies (UK/WLS) + Jaleh Negari (DK) + Cejero Djs

Vandtårnets historie kort

  • 1928-1930: Vandtårnet opføres, som afløser for et ældre vandtårn (Arkitekt: Ib Lunding under stadsarkitekt Poul Holsøe)
  • 1930: Brønshøj Vandtårn indvies
  • 1978: Renovering af Vandtårnets tag
  • 1999: Vandtårnet tages ud af Københavns Vandforsyning
  • 2000: Vandtårnet fredes
  • 2011-2012: Vandtårnet bruges til koncerter under navnet ”Vandklang” arrangeret af Peter Rønn Musikoplevelser
  • 2015: Københavns Kommune tilbagekøber grund og tårn
  • 2019: Brønshøj Vandtårn åbner op for offentligheden
  • 2020: Vandtårnet fylder 90 år